duminică, 23 iulie 2017

Česko zasa postúpilo na Euro, na ktorom zažilo medaily aj sklamanie

Prvý veľký turnaj v histórii samostatnej Českej republiky, ktorá z kvalifikačnej skupiny postúpila z prvého miesta aj v konkurencii Holandska, ktoré bolo súperom aj teraz.

Podceňovaný a vo svete málo známy tím trénera Dušana Uhrina staršieho v Anglicku senzačne postúpil až do finále proti Nemecku, v ktorom dokonca viedol, ale nakoniec kvôli dvom gólom náhradníka Oliver Bierhoff prehral po predĺžení 1: 2.

"finále majstrovstiev Európy je pre mňa najväčší zážitok v živote. Ale zároveň najväčšie sklamanie, "nedávno spomínal útočník Pavel Kuka.

Vtedy sa prvýkrát ukázala partia okolo Pavla Nedvěda, Karla Poborského, Vladimíra Šmicer, Pavla Kuky…Mnoho hráčov neskôr prestúpilo do zahraničia a ešte niekoľko rokov tiahlo český futbal za úspechy.

Kým v roku 1996 patrilo Česko medzi outsidermi, o štyri roky neskôr v Belgicku a Holandsku bolo naopak v širšom okruhu favoritov. Mohla za to aj kvalifikácia, v ktorej tím trénera Jozefa Chovanca nestratil ani bod.

Ale hneď prvý zápas proti Holandsku priniesol sklamanie a rozčarovanie. Pamätáte?

Česko bolo celý zápas o niečo lepší, ale gól nie a nie streliť. Potom, minútu pred koncom, rozhodca Pierluigi Collina nariadil po súboji Jiřího Nemca a Ronalda de Boera penaltu. Obaja na sebe boli tesne nalepenie, keď sebou Holanďan trhol a teatrálne spadol na zem.Na druhú stranu je pravda, že český kapitán súpera za dres naozaj chytil.

Taliansky arbiter sa stal českým nepriateľom číslo jeden, ale to na porážke 0: 1 nič nezmenilo. Česko definitívne prišlo o postup v nasledujúcom zápase proti Francúzsku, ktorá nakoniec slávila titul. Snom o postupe a ďalšom veľkom úspechu bol koni ec.

Ešte jedna veľká párty pre generáciu okolo Pavla Nedvěda. Tá v Portugalsku dosiahla na vrchol, hoci nakoniec skončila "až" tretí.Za predvádzaný futbal zožala aplauz celej Európy.

Trebárs strhujúce zápas v základnej skupine proti Holandsku si dodnes pamätá asi každý fanúšik, ktorý ho vtedy videl. Česko prehrávalo 0: 2, ale vďaka gólom Jana Kollera, Milana Baroša a Vladimíra Šmicer skóre otočilo a doma prepukla eufória, ktorú umocnila výhra nad Nemeckom aj s náhradníkmi v zostave.

Semifinále proti Grécku malo byť formalitou, ale nakoniec sa z neho stal jeden z najsmutnejších zápasov v histórii českého futbalu.Stretnutie dospelo do predĺženia, ktoré po rohovom kope rozhodol grécky obranca Traianos Dellas. Česko už nemalo čas zareagovať.

"Nie je jednoduché to zkousnout," drali sa obrancovia Marku Jankulovskému slzy do očí.

A tréner Karel Brückner dodal: "Keď vieme prij ímať víťazstiev, musíme prijať i porážku. Hráčom som však za výborné zápasy na šampionáte poďakoval. "

Všetko podstatné na turnaji v Rakúsku a Švajčiarsku sa stalo v záverečnej štvrťhodine posledného zápasu proti Turecku. Česko viedlo 2: 0 a smerovalo k postupu. Lenže potom…

75. minúta: Odrazený center sa odrazil k Turan Ardovo, ktorý prízemný strelou znížil.

87. minúta: Český brankár Petr Čech neudržal centrovaný loptu a Nihat Kahveci vyrovnal.Za stavu 2: 2 by o postupujúcom do štvrťfinále rozhodovali penalty.

89. minúta: Šokujúce záver. Zápas rozhodol znovu Nihat Kahveci, ktorý z hranice pokutového územia pokrútil loptu do šibenice. Zariadil tým pre Turecko postup a pre Česko zmar.

"Stratiť taký zápas. Neviem si to vysvetliť. Bol to kolaps, "vzdychol český tréner Karel Brückner, pre ktorého to bolo posledné stretnutie na lavičke českého národného tímu. < /p>

Český tím ešte nekopol do lopty a fanúšikovia v poľskej Wroclawi skandovali:" Bílek von! Baroš von! "Atmosféru nevylepšila ani krutá úvodný porážka 1: 4 s Ruskom.

Ale po výhrach nad Gréckom a Poľskom tím trénera Michala Bílka predsa len slávil postup do štvrťfinále proti Portugalsku.A v ňom dlho držal bezgólovú remízu, hoci slávnejší súper bol väčšinu zápasu lepší. Až desať minút pred koncom rozhodol Cristiano Ronaldo. To už česká reprezentácia počula od fanúšikov potlesk a uznanie.

"Najskôr som bol sklamaný, ale teraz už som z celkového vystúpenia na šampionáte spokojný. Zohrali sme dobrý turnaj, "konštatoval tréner Bílek.

Ako dopadne Česko pod trénerom Pavlom Vrbom a okolo lídrov Tomáša Rosického či Petra Čecha za rok na šampionáte vo Francúzsku?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu